AARDING LATEN PLAATSEN OVER HEEL BELGIE¨¨

vul hieronder uw gegevens in wij contacteren u  per e-mail.

Aarding plaatsen

De aarding is de onzichtbare veiligheid in je woning die het risico op elektrocutie of brand voorkomt. Het is daarom een essentieel element bij iedere elektrische installatie.

Bij het plaatsen of verbeteren van de aarding in je woning, dien je met bepaalde zaken rekening te houden.

We zetten hieronder alles voor je op een rij.

Waarom aarding?

De aarding is een koperen geleider met een geelgroene isolatiemantel die alle elektrische toestellen in je woning verbindt en eventuele lekstromen afleidt naar de aarde rond de woning. Die lekstroom kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de metalen behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom niet via de koperen geleider, maar via jou zijn weg naar de aarde zoeken. Een correct geplaatste aarding kan je zo dus beschermen tegen elektrocutie en is dan ook een potentiële levensredder.

Aarding AREI

Omdat de aarding zo'n essentieel element is in een elektrische installatie, is het in België ook verplicht in iedere woning. Aan welke voorwaarden de aarding in je woning dient te voldoen, staat beschreven in de voorschriften van het algemeen reglement op de elektrische installaties (het AREI).

Het belangrijkste element hierbij is de aardingsweerstand of de spreidingsweerstand. Dit is de (contact)weerstand van de aardelektrode tegenover de omliggende aarde. Deze ligt bij voorkeur zo laag mogelijk. Volgens het AREI mag de aardingsweerstand bij een huishoudelijke elektrische installatie maximaal 30 Ohm bedragen. Om je elektrische installatie vlot te laten keuren, zal je de aarding dus zo moeten plaatsen dat je aardingsweerstand onder de 30 Ohm ligt. De aarding moet daarnaast ook verbonden zijn met de aarding in je stopcontacten. Stopcontacten zonder aarding kunnen enkel nog behouden blijven in woningen die dateren van voor 1981.